Solkyst, Sørlandshus og Skagerrak - Slik blir den første etappen fra Lindesnes til Grimstad


Den første etappen  skal starte ved Norges sydligste punkt, Lindesnes fyr og ha målgang i sykkelbyen Grimstad – en sykkelfest for spurtere.

Tour des Fjords 2018 arrangeres fra 22.-24. mai og er kortet ned til tre etapper, som betyr at rittet kan vinnes eller tapes hver eneste dag. Favorittene har liten mulighet til å gjemme seg og holde igjen – hver dag blir en kamp om seieren. I tillegg passer løypene flere forskjellige type ryttere og lag, med mange kandidater for sammenlagtseieren.

For første gang kommer Tour des Fjords til Sørlandskysten. For de som husker godt, var løpet såvidt innom Aust-Agder da det aller første Tour des Fjords ble arrangert i 2013. Førsteetappen gikk den gangen fra Valle til Stavanger. Sett bort fra denne etappen blir det sørlandsdebut når Tour des Fjords inviterer til sykkelfest i slutten av mai. I Vest-Agder er det Listerfondet, Lindesnesfondet, Vest Agder Fylkeskommune og Kristiansand kommune som har gått sammen om grunnfinansieringen i fylket. For Aust-Agder sin del er det Grimstad kommune, Aust-Agder fylkeskommune, Risør, Arendal, Tvedestrand, Lillesand, Birkenes og Froland kommuner som står bak grunnfinansieringen.

TV2s sykkelekspert og tidligere proffsyklist Dag Otto Lauritzen gleder seg over at Tour des Fjords i år forflytter seg sørover: «Det er artig at det blir tre dager med sykkelløp på det vakre Sørlandet. Løypene ser veldig åpne ut, ikke for harde, men det er til syvende og sist opp til rytterne hvor tøft løpet vil bli. Dette gleder jeg meg til.»

Starter på Norges sydligste punkt

Den første av de tre etappene i 2018 starter altså tirsdag 22. mai i Lindesnes og fører over 189 kilometer til sykkelbyen Grimstad, hjembyen til norske sykkellegender som Thor Hushovd og Dag Otto Lauritzen.

Starten går ved Lindesnes fyr, Norges eldste fyrstasjon, hvor det første fyret ble tent i 1656. Videre passeres Spangereid, et gammelt maktsenter fra vikingtiden som i dag er kjent for sine fine tur- og fiskemuligheter, fører etappen først til Vigeland. Kunstneren bak den kjente Vigelandsparken i Oslo. Gustav Vigeland tilbrakte store deler av sin barndom på besøk hos morfaren sin på Vigeland, der en i dag kan se 65 av hans tresnitt og fem små skisser av gips. Vi kjører såvidt innom på E39 kommer etterhvert til vakre Mandal med sine over 700 flotte, gamle, hvite sørlandshus.

Etter å ha forlatt Mandal kommune vil syklistene først møte Ålo og Trysnesfjorden som strekker 6 km inn fra kystlinjen i Søgne kommune. Fra 1770 årene frem til 1923 benyttet man kabelferge for å krysse fjorden litt lengre inn, og den er fortsatt i drift noen dager om sommeren. Syklistene får følge den flotte kystlinjen og vakre Langenesveien videre der den i småkupert område kanskje gir muligheter for rytterne å snike seg avgårde og kjapt komme ut av syne for et avventende hovedfelt. Søgne kommune er kjent for sin flotte skjærgård og har hele 1229 øyer, holmer og skjær.

Følger sporene til Setesdalsbanen

Etter vel 100 kilometer passerer rittet Sørlandets hovedstad Kristiansand, og målby på andre etappe. Før de kjører nordover Riksvei 9 vil de ha passert Hannevika, hvor både Myren Gård, Hennig Olsen Is og Glencore Nikkelverk (tidligere Falconbridge Nikkelverk) holder til. På vei opp Setesdalveien, vil rytterne kjøre gjennom bydelene Torridal og Mosby, før de kjører videre inn i Vennesla som er nabokommunen i nord. Vennesla er den tredje største kommunen i Vest Agder målt i antall innbyggere. Elva Otra renner gjennom sentrale deler av kommunen på sin vei fra Setesdal til Kristiansand. Elva la grunnlaget for betydelig tømmereksport og senere også industrietableringer. Langs Otra finner man også Vigeland Hovedgård. Et nydelig kulturhistorisk bygg fra 1847 bygget i empire- og sveitserstil. Den største turistattraksjonen i Vennesla er Setesdalsbanen. En smalsporet museumsjernbane med over 100 år gamle lokomotiver og vogner i drift.

Tour des Fjords forlater så Vest-Agder fylke og kommer til Aust-Agder. Etter ca 125 kilometer på fylkesvei 70 venter dagens eneste topografiske utfordring, en bakke på fire kilometer med gjennomsnittlig 3% stigning. Feltet raser nedover til Birkeland, over Tovdalselva og kjører gjennom Birkeland sentrum og via den idylliske bygda Tveide  som blant annet huser  Birkenes bygdemuseum. Deretter vender de sørover og møter igjen Sørlandskysten på Lillesand etter 155 kilometer. Lillesand ligger midt i den mest kjente delen av arkipelet på Skagerrak.

Løypen følger riksvei 420 videre inn til sykkelbyen Grimstad, hjembyen til de to norske sykkelprofilene Dag Otto Lauritzen (Tour de France-etappevinner i 1987, olympisk bronsemedaljevinner i 1984) og Thor Hushovd (10 etappeseire i Tour de France, to ganger Tour de France grønn trøye-vinner, og verdensmester i 2010). Før syklistene er i gang med de to lokale rundene i Grimstad, passerer de gården Nørholm som var hjemmet til forfatter og Nobelprisvinner Knut Hamsun, og inn mot sentrum ligger Universitet i Agder i det som er Norges minste universitetsby.

På sykkel i Grimstad sentrum. Foto Hanne Feyling

På sykkel i Grimstad sentrum. Foto Hanne Feyling

Grimstad sjarmerer mange med sine hvite hus og trange gater, og er stedet hvor den kjente forfatteren Henrik Ibsen hadde sine ungdomsår. Da han reiste herfra i 1850 var det som forfatter av sitt første stykke, Catilina. Ibsen-museet i Grimstad er det eldste av Ibsen-museene i landet og inneholder det originale apoteket hvor Ibsen jobbet og bodde.  

Langs sjøkanten i Hasseldalen ligger Sjøfartsmuseet i Aust-Agder, og her fortelles historien om sjøfartens betydning for Grimstad og Aust-Agder. På sommerstid tilbyr både Skonnerten Solrik og Badebåden Østerøy turer blant små og store øyer og holmer i Grimstadskjærgården.

Vi fortsetter videre på den lokale runden og passerer Fjære Kirke, en av landets eldste steinkirker fra middelalderen (1150). Her sies det at Ibsens Terje Vigen er gravlagt, og på baksiden av kirken finnes det en minnebauta med inskripsjonen «Thærie Wiigen»

Videre på Fjæreveien passeres Dømmesmoen, et av landets vakreste parkområder med over 1000 forskjellige trær, busker, roser og stauder. Her er også Norsk Hagebruksmuseum plassert og området er populært året rundt til fots og på ski. Dømmesmoen ligger ved Raet, den store endemorenen fra siste istid. Raet er også navnet på Sørlandets nasjonalpark som strekker seg fra Valøyene i Grimstad, gjennom Arendal og til Lyngør i Tvedestrand. Nasjonalparken hadde offisiell åpning sommeren 2017.

Etter 189 kilometer kan det forventes at den første Tour des Fjords etappen avslutter i Grimstad med en massespurt. 

Tour des Fjords gleder seg allerede til starten på vakre Sørlandet!

Ønsker du mer informasjon om Lindesnes-Grimstad etappen så er www.visitgrimstad.com en god kilde!