Hvem er vi?

Om Tour des Fjords AS

Tour des Fjords AS ble stiftet i november 2012 med Stavanger SK og Nordsjørittet AS som eiere, og med initiativtaker Roy Hegreberg som daglig leder. Fra 2013 til 2018 organiserte selskapet det årlige etapperittet Tour des Fjords. I 2018 ble Hammer Stavanger etablert som det andre proffrittet organisert av Tour des Fjords AS. Etter 2018 sesongen overtok selskapet rettighetene til sykkelrittet Tour of Norway og fusjonerte det med Tour des Fjords under navnet Tour of Norway.

 Sykkelrittet Tour des Fjords ble for første gang arrangert høsten 2013. Rittet var da en videreutvikling av Rogaland Grand Prix som hadde vært arrangert av Rogaland Sykkelkrets i perioden 2008-2012. På sterkt initiativ fra tidligere proffsyklist Roy Hegreberg ble Tour des Fjords utvidet fra å være et endagsritt til å bli et etapperitt over flere dager.

Stavanger Kommune har vært den største offentlige bidragsyteren gjennom de første årene. I tillegg har alle start- og målsteder vært med å bidra, samt fylkeskommuner og lokale fond i Ryfylke og Hardanger. I 2016 inngikk Tour des Fjords en avtale med TV2, noe som sikret direktesendte TV-sendinger. Siden starten i 2013 har turrittet Tour des Fjords Classic blitt arrangert ved siden av proffløpet, samt det har vært arrangert barneritt for barn mellom 2 og 12 år ved alle start- og målsteder.

Etter introduksjonen av Hammer Stavanger i 2018 har sidearrangementene gått under Hammer-navnet, og turrittet heter nå Hammer Stavanger Classic. Det arrangeres også Hammer Stavanger Kids, Hammer Stavanger Youth og Hammer Stavanger Family.

I 2015 og 2016 ble TV showet Peloton Sykkelstart produsert ved Stavanger Forum. Peloton var TV2 sitt kick-off for sykkelsesongen og et samarbeide mellom Tour des Fjords, Stavanger Forum, Nordsjørittet og TV2. Opptakene fra Peloton ble senere vist på TV2.

I 2017 ble det inngått et strategisk og langsiktig samarbeidsavtale med den internasjonale sykkelorganisasjonen Velon. Dette sikret rettighetene til å arrangere Hammer Series, en nyskapende serie av sykkelritt eid av lagene selv. Avtalen sikret også en garanti for deltagelse av et gitt antall World Tour lag i etapperittet Tour des Fjords, nå Tour of Norway. Denne avtalen gjorde at hele 9 World Tour lag kunne stilte på startstreken da sykkelrittet ble organisert i Agder-fylkene for første gang i 2018.

Etter 2018-rittene overtok Tour des Fjords AS rettighetene til Tour of Norway fra Interspons og inngått et samarbeide for framtidige ritt. Dette innebærer at Tour des Fjords og Tour of Norway ble slått sammen til et seks-dagers etapperitt. Navnet på det nye sammenslåtte rittet er Tour of Norway. Rittet er et UCI kategori 2.HC-ritt og blant de høyest rangerte rittene i Norge.

I 2019 ble Hammer Stavanger arrangert 24-26.mai i Stavanger (les mer om rittet på hammerstavanger.com). Tour of Norway ble avviklet fra 28.mai til 2.juni. Rittet startet i Rogaland for så å følge kysten østover gjennom Agder-fylkene, Telemark, Vestfold, Oppland og Buskerud (les mer om årets ritt på www.tourofnorway.no). Rittene ble sendt på TV2.