Om oss

Om oss

Tour des Fjords er et kategori UCI 2.HC ritt som arrangeres fra 22.–24. mai 2018.

Tour des Fjords er et kategori UCI 2.HC ritt som i 2018 arrangeres for sjette året på rad.

I 2017 ble Tour des Fjords arrangert som et 5-dagersløp. I 2018 vil Tour des Fjords reduseres til 3 dager, og etterfølges av det nye konseptet Hammer Stavanger, som også går over 3 dager. Det blir to unike løp, som følger hverandre. Totalt arrangeres det 6 dager med sykkelfest på sør- og vestlandet.

Tour des Fjords 2018 arrangeres 22.–24. mai i Rogaland og Agder-fylkene. I 2017-utgaven besøkte rittet Sogn og Fjordane for første gang, med start i Balestrand og målgang i Førde. I 2018 er det sørlandet som kan vente seg sykkelfest da rittet starter fra Lindesnes og har målgang i sykkelbyen Grimstad første dagen. På dag to går starten fra Risør til Kristiansand, mens avslutningsetappen starter i Farsund og avgjøres ved målgang i Egersund. Rittet har tidligere besøkt Agder én gang, da første etappen av det aller første Tour des Fjords gikk fra Valle i Aust-Agder til Stavanger. 2018-utgaven byr på et litt annerledes landskap enn tidligere, langs kysten av Aust-Agder og Vest-Agder.

Opp mot 22 lag vil starte Tour des Fjords i 2018, og som følge av at Hammer Race arrangeres like etterpå, vil minimum fem av lagene garantert være World Tour lag. Både Tour des Fjords og Hammer Stavanger vil ha omfattende TV-dekning på TV2, med flere timers sending daglig, samt dekning i flere internasjonale sportskanaler. Med både TdF og Hammer Stavanger står vi overfor noe av det største årlige idrettsarrangementet i Skandinavia.

________________________

Tour des Fjords ble første gang arrangert høsten 2013 og ble en videreutvikling av Rogaland Grand Prix, som hadde vært arrangert av Rogaland Sykkelkrets i perioden 2008-2012. På sterkt initiativ fra tidligere proffsyklist Roy Hegreberg ble Tour des Fjords utvidet fra å være et endagsritt til å bli et etapperitt over flere dager. Tour des Fjords er blant de høyest rangerte rittene i Norge og er rangert som et UCI kategori 2.1-ritt.

Tour des Fjords AS ble stiftet i november 2012 med Stavanger SK og Nordsjørittet AS som er eiere og Roy Hegreberg ble ansatt som daglig leder.

Stavanger Kommune har vært den største offentlige bidragsyteren gjennom de første 3 årene. Alle start- og målsteder har vært med å bidra, samt fylkeskommuner og lokale fond i Ryfylke og Hardanger. I 2016 inngikk Tour des Fjords en 3-årig avtale med TV2 Norge som sikrer TV sendinger frem til og med 2018.

Siden starten i 2013 er det ved siden av proffløpet blitt arrangert turritt hvert år, Tour des Fjords Classic. Samt barneritt for barn mellom 2 og 12 år ved alle start- og målsteder.

I 2015 og 2016 ble det arrangert Peloton Sykkelstart ved Stavanger Forum. Peloton er TV2 sitt kick-off foran sykkelsesongen og er et samarbeid mellom Tour des Fjords, Stavanger Forum, Nordsjørittet og TV2. Opptakene fra Peloton ble senere vist på TV2. Peloton hadde et opphold i 2017 og er ventet tilbake i 2018.

Rittet utvidet med enda et fylke og besøkte Sogn og Fjordane for første gang i 2017. I 2018 flytter vi oss ned til Agder-fylkene for første gang siden starten i 2013.


> 2013
Tour des Fjords ble arrangert som et tredagersritt med 4 etapper. Etappene gikk fra Valle i Aust-Agder til Stavanger første dag, én etappe i Ryfylke dagen etter og de to siste etappene ble kjørt i Stavanger-regionen, hvorav den ene etappen var en lagtempo. I 2013 var det 17 lag med 8 ryttere på hvert lag på start i Tour des Fjords. Rittet ble vunnet av Sergey Chernetskiy.

Resultater 2013

> 2014
Tour des Fjords ble utvidet til et femdagersritt og gikk fra Bergen, Hordaland via Hardanger, Haugalandet, Ryfylke og ned til avslutning i Stavanger regionen. I 2014 var det 20 lag med 6 ryttere på hvert lag på start i Tour des Fjords. Rittet ble vunnet av Alexander Kristoff.

Resultater 2014

> 2015
Rittet ble videreutviklet og gikk fra Bergen, Hordaland via Hardanger, Haugalandet, Sunnhordaland, Ryfylke og ned til avslutning i Sandnes og Stavanger. I 2015 var det 21 lag med 6 ryttere på hvert lag i Tour des Fjords. Rittet ble vunnet av Marco Haller.

Resultater 2015

> 2016
144 ryttere fordelt på 24 lag stilte på starten i Os i 2016. Blant disse var World Tour lagene Team Katusha, BMC Racing Team, IAM Cycling og Tinkoff. Rittet hadde målgang i Bergen på første etappe, før det gikk videre til Stord og Odda i Hardanger. Starten gikk fra Ulvik på tredje etappe før målgang i Suldalsosen. Rittet ble avsluttet i solskinnet i Stavanger og Sandnes på de to siste etappene. Sammenlagtvinner i 2016 ble Alexander Kristoff, som også tok 3 etappeseiere.
Rittet ble sendt på TV2s hovedkanal, samt ved flere internasjonale sportskanaler. Econ gjennomførte en ringvirkningsstudie av rittet og det var minimum 92000 tilskuere langs løypa på de 5 etappene.

Resultater 2016

> 2017
Tour des Fjords 2017 bestod av 5 spennende etapper gjennom spektakulær natur fra dype fjorder til høye fjell, fossefall og strandlinje, og yrende folkeliv i by og bygd. Starten gikk fra Balestrand til Førde i Sogn og Fjordane, som er det lengste nord rittet har har vært. Videre gikk turen gjennom flere steder i vakre Hardanger før målgang i Kopervik på Karmøy på 3. etappe, før de to avsluttende rundene i Stavanger-regionen de siste to dagene. 20 lag deltok og blant World Tour-lagene kunne vi finne Team Dimension Data, Lotto NL-Jumbo og Sunweb på startstreken. Rittet ble sendt på TV2s hovedkanal og hadde en seerandel på ca 30%. Det var også det første året at Team Katusha og Alexander Kristoff ikke deltok. Rittet ble vunnet av Edvald Boasson Hagen.

Resultater 2017