Solkyst, Sørlandshus og Skagerrak - Slik blir den første etappen fra Lindesnes til Grimstad

30.11.2017

Solkyst, Sørlandshus og Skagerrak - Slik blir den første etappen fra Lindesnes til Grimstad

​Med drøye seks måneder igjen til startskuddet fra Lindesnes tirsdag 22. mai, vil vi ta en kikk på neste års løype som lover et ritt fullt av spenning og action. I dag skal vi se på den første etappen som skal starte ved Norges sydligste punkt, Lindesnes fyr og ha målgang i sykkelbyen Grimstad – en sykkelfest for spurtere.

Tour des Fjords 2018 arrangeres fra 22.-24. mai og er kortet ned til tre etapper, som betyr at rittet kan vinnes eller tapes hver eneste dag. Favorittene har liten mulighet til å gjemme seg og holde igjen – hver dag blir en kamp om seieren. I tillegg passer løypen flere forskjellige type ryttere og lag med mange kandidater for sammenlagtseieren.

For første gang kommer Tour des Fjords til Sørlandskysten. For de som husker godt, var løpet såvidt innom Aust-Agder da det aller første Tour des Fjords ble arrangert i 2013. Førsteetappen gikk fra Valle til Stavanger. Utenom dette blir det debut når rittet inviterer Sørlendingene til sykkelfest.  Listerfondet, Lindesnesfondet, Vest Agder Fylkeskommune og Kristiansand kommune har gått sammen for å få Tour des Fjords til Vest Agder. Det er disse fire som står bak grunnfinansieringen. 

TV2s sykkelekspert og tidligere proffsyklist Dag Otto Lauritzen gleder seg over at Tour des Fjords i år forflytter seg sørover: «Det er artig at det blir tre dager med sykkelløp på det vakre Sørlandet. Løypene ser veldig åpne ut, ikke for harde, men det er til syvende og sist opp til rytterne hvor tøft løpet vil bli. Dette gleder jeg meg til.»

Starter på Norges sydligste punkt

Den første av de tre etappene i 2018 starter altså tirsdag 22. mai i Lindesnes og fører over 189 kilometer til sykkelbyen Grimstad, hjembyen til norske sykkellegender som Thor Hushovd og Dag Otto Lauritzen.

Starten går ved Lindesnes fyr, Norges eldste fyrstasjon, hvor det første fyret ble tent i 1656. Videre passeres Spangereid, et gammelt maktsenter fra vikingtiden som i dag er kjent for sine fine tur- og fiskemuligheter, fører etappen først til Vigeland. Kunstneren bak den kjente Vigelandsparken i Oslo. Gustav Vigeland tilbrakte store deler av sin barndom på besøk hos morfaren sin på Vigeland, der en i dag kan se 65 av hans tresnitt og fem små skisser av gips. Vi kjører såvidt innom på E39 kommer etterhvert til vakre Mandal med sine over 700 flotte, gamle, hvite sørlandshus.

Etter å ha forlatt Mandal kommune vil syklistene først møte Ålo og Trysnesfjorden som strekker 6 km inn fra kystlinjen i Søgne kommune. Fra 1770 årene frem til 1923 benyttet man kabelferge for å krysse fjorden litt lengre inn, og den er fortsatt i drift noen dager om sommeren. Syklistene får følge den flotte kystlinjen og vakre Langenesveien videre der den i småkupert område kanskje gir muligheter for rytterne å snike seg avgårde og kjapt komme ut av syne for et avventende hovedfelt. Søgne kommune er kjent for sin flotte skjærgård og har hele 1229 øyer, holmer og skjær.

Følger sporene til Setesdalsbanen

Etter vel 100 kilometer passerer rittet Sørlandets hovedstad Kristiansand, og målby på andre etappe. Før de kjører nordover Riksvei 9 vil de ha passert Hannevika, hvor både Myren Gård, Hennig Olsen Is og Glencore Nikkelverk (tidligere Falconbridge Nikkelverk) holder til. På vei opp Setesdalveien, vil rytterne kjøre gjennom bydelene Torridal og Mosby, før de kjører videre inn i Vennesla som er nabokommunen i nord. Vennesla er den tredje største kommunen i Vest Agder målt i antall innbyggere. Elva Otra renner gjennom sentrale deler av kommunen på sin vei fra Setesdal til Kristiansand. Elva la grunnlaget for betydelig tømmereksport og senere også industrietableringer. Langs Otra finner man også Vigeland Hovedgård. Et nydelig kulturhistorisk bygg fra 1847 bygget i empire- og sveitserstil. Den største turistattraksjonen i Vennesla er Setesdalsbanen. En smalsporet museumsjernbane med over 100 år gamle lokomotiver og vogner i drift.

Avslutning for spurterne i Hushovds hjemby

Tour des Fjords forlater så Vest-Agder fylke og kommer til Aust-Agder. Etter ca 125 kilometer på fylkesvei 70 venter dagens eneste topografiske utfordring, en bakke på fire kilometer med gjennomsnittlig 3% stigning. Feltet raser nedover til Birkeland og forbi Birkenes bygdemuseum. Deretter vender de sørover og møter igjen Sørlandskysten på Lillesand etter 155 kilometer. Lillesand ligger midt i den mest kjente delen av arkipelet på Skagerrak. Løypen følger da riksvei 420 inn på de to lokale rundene i sykkelbyen Grimstad. Hjembyen til de to norske sykkelprofilene Dag Otto Lauritzen (Tour de France-etappevinner i 1987, olympisk bronsemedaljevinner i 1984) og Thor Hushovd (10 etappeseire i Tour de France, to ganger Tour de France grønn trøye-vinner, og verdensmester i 2010). Byen sjarmerer mange med sine hvite hus og trange gater. Og er stedet hvor den kjente forfatteren Henrik Ibsen hadde sine ungdomsår og hvor Knut Hamsun bodde siste del av sitt liv.

Etter 189 kilometer kan det forventes at den første Tour des Fjords etappen avslutter i Grimstad med en massespurt.

Tour des Fjords gleder seg allerede til starten på vakre Sørlandet!